COPD / Longklachten

 1. Home
 2. /
 3. Klachten en specialisaties
 4. /
 5. COPD / Longklachten

Wat is COPD?

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een chronische longziekte. Chronisch betekent dat het niet meer over gaat. In Nederland hebben ruim 600.000 mensen COPD. COPD komt vaak voor bij mensen die roken. Door COPD kun je het benauwd krijgen en moet je soms hoesten en slijm opgeven. De ziekte tast vooral de longen aan, maar heeft ook invloed op de rest van het lichaam.

 

Een korte opsomming:

 • Als je COPD hebt, adem je minder lucht in en uit. Bij inspanning raak je snel kortademig
 • COPD is niet te genezen. Door te stoppen met roken en voldoende te bewegen, kun je wel zorgen dat de ziekte niet of minder snel erger wordt
 • Door COPD kun je in een negatieve spiraal terechtkomen. Van bewegen word je kortademig. Dat is niet prettig, dus ga je inspanning vermijden. Daardoor nemen de klachten toe
 • Fysiotherapie kan helpen om deze negatieve spiraal te doorbreken

Wat kan de fysiotherapeut voor je betekenen?

Binnen Fysiotherapie ‘De Hampoort’ willen we eerst meer weten over jou en je klachten. Hoe actief ben je in het dagelijks leven, hoe is het gesteld met je algehele conditie en je spierkracht en wat is jouw manier van ademhalen en hoesten? Om hierachter te komen, doen we een lichamelijk onderzoek en stellen we een aantal vragen. Vaak wordt bij dit onderzoek ook gebruikgemaakt van een conditietest, een stappenteller en/of een vragenlijst om te kijken hoeveel last je van je ziekte hebt. Na het onderzoek maak je samen een behandelplan. Voor de behandeling begint, kan het zijn dat je een fietstest bij een longarts moet doen om te kijken hoe je veilig en effectief kunt trainen.

 

De fysiotherapeutische behandeling kan bestaan uit:

 • het trainen van de conditie en spierkracht;
 • oefeningen die helpen om in het dagelijks leven actiever te worden, en/of;
 • oefeningen om beter te kunnen ademhalen en slijm/hoestproductie te bevorderen

De fysiotherapeut leert je om tijdens én na de therapie actiever te zijn en te blijven. Als de behandeling klaar is, bekijk je twee of drie keer per jaar (of na een longaanval) samen met de fysiotherapeut hoe het gaat. Als het nodig is, wordt de behandeling tijdelijk hervat. De therapie wordt alleen blijvend voortgezet als het je echt niet lukt om zelfstandig actief genoeg te zijn. Dit noemen we een onderhoudsbehandeling.

Mensen met COPD kunnen last hebben van:

 • benauwdheid en kortademigheid
 • hoesten en ophoesten van slijm
 • vermoeidheid
 • verslechtering van de conditie en spierkracht
 • een veranderde gemoedstoestand, zoals depressieve gevoelens

Als je COPD hebt kunnen je klachten plotseling erger worden. Dit noemen we een longaanval. Soms moet je dan naar het ziekenhuis. Mensen met COPD hebben een grotere kans op andere ziekten zoals hart- en vaatziekten.

De behandeling van COPD

COPD is niet te genezen. Ondanks medicatie (inhalator) houden veel mensen last van de ziekte. Doordat ze minder lucht in- en uitademen, raken ze bij inspanning snel benauwd en kortademig. Dit is erg onprettig en kan ook beangstigend zijn. Daardoor gaan ze minder goed ademen waardoor de benauwdheid toeneemt. Soms gaan mensen dan inspanning vermijden. Ze komen dan in een negatieve spiraal: ze zijn minder actief, waardoor hun conditie en spierkracht afneemt. Hierdoor verergeren de klachten en raken ze bij inspanning nóg sneller kortademig en vermoeid. Het doel van fysiotherapie is om deze negatieve spiraal te doorbreken. Want spieren die getraind worden, hebben minder zuurstof nodig. Hierdoor vermindert de benauwdheid.

 

Fysiotherapie bij COPD wordt in veel gevallen vergoed uit de basisverzekering. Je hebt hiervoor een verwijzing nodig van je huisarts of longarts. Ook zijn er maxima voor het aantal behandelingen die worden vergoed en is je eigen risico van toepassing. Als je twijfelt en/of andere longklachten naast COPD ervaart neem dan vrijblijvend contact op voor advies.

 

Fysiotherapie ‘De Hampoort’ is daarnaast lid van het COPD-netwerk Nijmegen e.o. Dit netwerk is een samenwerkingsverband van COPD gespecialiseerde fysiotherapeuten uit de eerste, tweede en derde lijn in het werkgebied van het CWZ Nijmegen, het UMC Radboud, het Radboudumc Dekkerswald en omstreken. Het netwerk houdt zich bezig met de optimalisatie van de fysiotherapeutische zorg voor COPD-patiënten. Alle netwerkleden zijn gespecialiseerde fysiotherapeuten en hebben geaccrediteerde bij- en nascholing gevolgd op het gebied van COPD. Zij komen minimaal 4 keer per jaar bij elkaar om de laatste ontwikkelingen rondom COPD te bespreken. Daarnaast hebben zij intercollegiaal overleg met de betrokken longartsen, huisartsen en longverpleegkundigen om de zorg/behandeling van de COPD-patiënt goed af te stemmen.

 

Voor meer informatie zie: www.copdnetwerkfysio.nl

COPDNetwerk

Meer weten?

Zou u graag meer informatie ontvangen over het laten behandelen, verminderen en voorkomen van uw lichamelijke klachten? Neem dan nu geheel vrijblijvend contact met ons op.

Stel uw vraag
Heeft u een vraag?
Hoi 👋

Heeft u een vraag? Stel hem via WhatsApp. We streven er naar om binnen 2 uur te reageren op uw bericht.

Mocht er een dringende vraag zijn dan kunt u ons tijdens werktijden ook bellen: 📞0486-471931