Klachten van sleutelbeen en sleutelbeengewricht

Klachten

Breuken van het sleutelbeen geven pijn en zwelling en later een bloeduitstorting op de plek van de breuk. De schouder hangt niet meer op de goede plaats. Soms is het zichtbaar dat een uiteinde van de breuk tegen de huid aanduwt. Er is vaak scherpe pijn bij bewegen van de arm. Men kan een houding aannemen waarbij het hoofd naar de pijnlijke schouder neigt.

AC afwijkingen geven lokale pijn en zwelling van het AC gewricht. De pijnlijke plek is vaak duidelijk aanwijsbaar. Vaak wordt de pijn erger bij het naar voren brengen van de schouder, het afhangen van de arm, of door de arm gekruist richting de andere schouder te bewegen. Bij een AC luxatie (sleutelbeen uit de kom van het schouderblad) is vaak een duidelijk hoogteverschil te zien tussen het sleutelbeen en het schouderdak. Bij AC arthrose is er vaker ook pijn aanwezig in rust en ‘s nachts.

Oorzaken

Breuken van het sleutelbeen komen voor na een trauma. Het kan ook gebeuren dat het sleutelbeen hierbij niet breekt, maar dat het sleutelbeengewricht ontwricht raakt (AC luxatie). Sleutelbeenbreuken kunnen soms goed genezen zonder operatie, maar soms is een operatie nodig.

Afhankelijk van de ernst van een AC luxatie en het sportieve niveau kan het in enkele gevallen beter zijn een operatie uit te voeren om het sleutelbeengewricht weer te herstellen. Meestal is een niet-operatieve behandeling echter even goed of geeft zelfs betere resultaten.
Slijtage in het AC gewricht (AC arthrose) kan ontstaan na een eerder trauma, door zware belasting, door ouderdom of bijvoorbeeld door reuma.

Onderzoek en diagnose

 

Onderzoek en diagnose

De diagnose kan gesteld worden door het stellen van specifieke vragen naar aanleiding van uw klacht, het uitvoeren van een uitgebreid lichamelijk onderzoek en, indien nodig, gericht aanvullend radiologisch onderzoek. Via Schouder Centrum Nijmegen kunt u zo nodig terecht voor röntgenonderzoek, echografie of een MRI.

Niet-operatieve behandeling

 

Niet-operatieve behandeling

Om de pijn te verminderen kan een mitella of tapebandage gebruikt worden. Dit geeft extra steun aan de arm.

Bij lichtere vormen van AC artrose kan fysiotherapie en/of manuele therapie helpen om de klachten te verminderen door de schouder te oefenen en omliggende gewrichten zo soepel mogelijk te laten bewegen. Soms kan een injectie met pijnstillers en een ontstekingsremmend middel de pijnklachten verminderen.

Operatieve behandeling

 

Operatieve behandeling bij sleutelbeenklachten

Fracturen van het sleutelbeen worden vaak met platen en schroeven vastgezet. De plaat en de schroeven kunnen na het genezen van de breuk gewoon blijven zitten, tenzij u er klachten door heeft.
Verse AC luxaties (het sleutelbeen is dan uit de kom van het schouderblad) waarvoor een operatie nodig is, worden vaak tijdelijk met bijvoorbeeld een haakplaat onder het schouderdak vastgezet. De gewrichtskapsel kan dan zonder spanning herstellen. De haakplaat moet altijd na ongeveer 3 maanden weer verwijderd worden. Er zijn verschillende operatietechnieken voor het herstel van oude AC luxaties. Uw orthopedisch chirurg zal dit zonodig met u bespreken.
Bij AC arthrosis die niet goed reageert op niet-operatieve behandeling kan soms een klein stukje van het versleten sleutelbeen gewricht worden verwijderd om de pijn weg te halen. Dit kan met een kijkoperatie of met een klein sneetje over het AC gewricht.