Longklachten

 

Deze tekst, samengesteld door het COPD-netwerk Nijmegen, informeert u over mogelijkheden van fysiotherapie ten behoeve van longreactivatie.

COPD

U kunt gaan deelnemen aan een longreactivatieprogramma, omdat u hinder ondervindt in uw dagelijks leven van een chronische longaandoening genaamd COPD. COPD is de afkorting van de Engelse benaming Chronic Obstructive Pulmonary Disease, letterlijk vertaald: chronisch obstructieve longaandoening. Het is een verzamelnaam voor chronische bronchitis, waarbij sprake is van langdurige ontstekingen in de luchtwegen, en longemfyseem waarbij het longweefsel minder elastisch of rekbaar is geworden. Vroeger werd ook het woord CARA gebruikt. Bij COPD heeft men vooral last van benauwdheid, het ophoesten van slijm en soms een fluitende/piepende ademhaling. COPD kan in 4 (GOLD) stadia worden ingedeeld, van een lichte tot een ernstige vorm van COPD. Is uw longaandoening ingedeeld bij stadium 2,3 of 4, dan kunt u in aanmerking komen voor longreactivatie. Dit is mede afhankelijk van afgenomen inspanningsvermogen dat kan leiden tot problemen in het dagelijks functioneren.

Het Longreactivatie programma

Doel: Het longreactivatie programma is erop gericht om onder begeleiding van een fysiotherapeut uw conditie te verbeteren. U beïnvloedt zowel uw uithoudingsvermogen als de kracht in de spieren van uw armen en benen. Alledaagse activiteiten kunnen u op den duur minder inspanning gaan kosten. Behalve voor conditie verbetering heeft de fysiotherapeut ook aandacht voor uw ademhaling. De fysiotherapeut leert u een aantal ademhalingsoefeningen om o.a. het slijm beter op te kunnen hoesten. Tevens let de fysiotherapeut tijdens inspanning op het tempo waarin u actief bent zodat u ook het gevoel van kortademigheid zou kunnen beïnvloeden.

Werkwijze:

Tijdens het eerste bezoek maakt u kennis met de fysiotherapeut die met u spreekt over uw klachten, verwachtingen wederzijds en de reactivatie. Ook bespreekt de fysiotherapeut tijdens het introductie gesprek hoe vaak u komt trainen. De meeste mensen met COPD trainen 2 maal per week 1 uur onder begeleiding. Na het introductie gesprek gaat u samen met de fysiotherapeut naar de oefenruimte waar u o.a. uitleg krijgt hoe de apparatuur werkt en op welk niveau u uw training gaat beginnen. Het niveau van uw training is afhankelijk van uw lichamelijke toestand, die onder andere wordt bepaald door uw inspanningsvermogen, de ernst van de COPD en mogelijke aanwezigheid van blessures. U traint in groepsverband, maar daarbinnen volgt u uw eigen trainingsprogramma. De eerste paar keer begeleidt de fysiotherapeut u bij de gehele training. In de loop van de tijd traint u steeds zelfstandiger en zal de fysiotherapeut u coachen.

Behandeling:

Het trainen bestaat uit 2 onderdelen. Ten eerste verbetert u uw inspanningsvermogen door middel van conditietraining. Hierbij kunt u denken aan fietsen op een hometrainer, lopen (eventueel op een loopband), roeien en traplopen. Ten tweede gaat u uw spierkracht verbeteren, dat wil zeggen kracht gerichte oefeningen voor armen en benen. De begeleiding bestaat uit:

1. Een trainingsprogramma op maat
2. Adviezen voor een efficiënte ademhaling
3. Indien nodig controle van de hoeveelheid zuurstof in het bloed (saturatiemeter).

Zodoende kunt u op een verantwoorde wijze sporten.
U traint in uw eigen tempo en volgt uw eigen programma. Dit individuele programma wordt regelmatig aangepast aan uw mogelijkheden.

Wij zijn lid van het COPD netwerk Nijmegen, voor meer informatie kunt u hier klikken.