Pees klachten

In de ruimte tussen het schouderdak en de kop van de bovenarm liggen de slijmbeurs en de pezen van de schouderspieren (de rotator cuff). Deze kunnen scheuren en daardoor pijnklachten en soms spierzwakte geven.

Oorzaken van een peesscheur

Een peesscheur kan ontstaan door een chronische irritatie en slijtage van de pezen, door een ongeval of plotselinge zware belasting.

Klachten bij een peesscheur

Scheur in de pees (cuff-ruptuur)De klachten passend bij een scheur in deze pezen lijken sterk op subacromiaal pijn syndroomklachten. De pijnklachten kunnen in de nacht uw slaap verstoren en verergeren bij bewegen (met name heffen en draaien) van de arm. Bij een grote scheur is er tevens krachtverlies.

Meer informatie over peesscheur

Onderzoek & diagnose

Om u een behandeling op maat te kunnen geven, is het achterhalen van de precieze oorzaak van uw klachten van het grootste belang.

Onderzoek bij schouderinklemming

De diagnose kan gesteld worden door het stellen van specifieke vragen naar aanleiding van uw klacht, het uitvoeren van een uitgebreid lichamelijk onderzoek en, indien nodig, gericht aanvullend radiologisch onderzoek.

Via Schouder Centrum Nijmegen kunt u zo nodig terecht voor röntgenonderzoek, echografie of een MRI.

Peesscheur – niet-operatieve behandeling

 

Als de pezen rondom de schouder zijn gescheurd, zijn er grofweg drie opties:

  • Bij jonge, sportieve mensen is een hersteloperatie van de pees (cuffrepair) meestal het beste.
  • Bij oudere, sportieve mensen (> 60 jaar) moet een operatie sterk worden overwogen, afhankelijk van het effect van de niet-operatieve behandeling.
  • Bij oudere, niet actieve mensen wordt er meestal voor gekozen om niet te opereren. Meestal is het peesweefsel dan ook niet sterk genoeg meer om te kunnen herstellen.

Het Schouder Centrum Nijmegen kan u goed adviseren over de mogelijkheden.

Om sommige gevallen kan een hersteloperatie worden aangeraden. Of de orthopeed hiervoor kiest hangt af van uw specifieke klachten en lichamelijke conditie.

Operatieve behandeling bij een peesscheur

Scheur in de pees (cuff-ruptuur)Bij een hersteloperatie van de pees (cuffrepair) worden de gescheurde pezen weer op hun plaats vastgezet. Dit wordt meestal gedaan met botschroefjes en speciale stevige draden (botankers). Als ook de biceps erg geïrriteerd is (biceps tendinopathie) kan het geïrriteerde deel uit het gewricht worden verwijderd tijdens dezelfde ingreep (bicepstenotomie, afbeelding). Dit heet een bicepstenotomie. Het is voor de kracht en functie vaak niet
Biceps tenotomienodig de pees lager op de arm weer vast te zetten (bicepstenodesis). Een mogelijk gevolg is dat de spierbuik van de biceps wat lager komt te hangen.

Beide ingrepen kunnen via een kijkoperatie plaatsvinden of via een enkele snee.

Complicaties

Helaas bestaat er bij elke operatie een kans op het ontstaan van complicaties, ook al is die erg klein. Uw orthopedisch chirurg zal dit vooraf uitvoerig met u bespreken. Bij operatieve ingrepen zult u ook foldermateriaal mee naar huis krijgen, zodat u thuis alles nog eens rustig kunt doornemen.

Een specifieke complicatie voor schouderoperaties is het verstijven van het schouderkapsel (frozen shoulder). Gelukkig komt dit zelden voor. In het geval van een frozen shoulder zal uw fysiotherapeut het kapsel weer soepel moeten krijgen. Een enkele keer is er een tweede ingreep nodig om het kapsel los te krijgen.