Schouderinklemming (impingement)

In de ruimte tussen het schouderdak en de kop van de bovenarm liggen de slijmbeurs en de pezen van de schouderspieren (de rotator cuff). Deze kunnen ingeklemd of geïrriteerd raken en daardoor pijnklachten geven. De pijn kan uitstralen naar de bovenarm. De klachten nemen vaak toe bij het heffen van de arm boven schouderhoogte, het reiken, plotselinge bewegingen en bij het liggen op de pijnlijke schouder.

Oorzaken van schouderinklemming

Er worden meerdere mogelijke oorzaken beschreven voor de inklemming of irritatie. Voorbeelden hiervan zijn een slechte lichaamshouding, onvoldoende beweeglijkheid van de schouder en aangrenzende gewrichten of instabiliteit van de schouder. Ook worden veranderingen aan botten, spieren en pezen als mogelijke oorzaak beschreven.

 • Slechte houding
  Hierdoor ontstaat er een nadelige positie van het schouderblad. De ruimte tussen schouderdak en bovenarm wordt hierdoor kleiner, waardoor de slijmbeurs en/of de pezen van schouderspieren ingeklemd raken.
 • Onvoldoende beweeglijkheid van de schoudergordel
  Dit kan optreden door een slechte houding of een verkeerd gebruik van de spieren rondom de schouder. Ook veranderingen in het schouderkapsel kunnen een verminderde beweeglijkheid veroorzaken. Verder kunnen slijtage, nek- en/of rugproblemen ervoor zorgen dat de beweeglijkheid van de schoudergordel minder wordt.
 • Instabiliteit van het schoudergewricht
  De kop van de bovenarm wordt niet meer goed in de schouderkom gecentreerd. De kop kan in bepaalde houdingen en bewegingen zo verplaatsen dat de ruimte tussen schouderdak en bovenarm verkleind wordt, waardoor de slijmbeurs en/of de pezen van schouderspieren ingeklemd raken.
 • Slijmbeursontsteking
  Een gezwollen slijmbeurs neemt meer ruimte in en wordt dan eerder ingeklemd.
 • Zwelling van de pezen en spieren onder het schouderdak (tendinitis of tendinosis)
  Pezen kunnen zwellen door overbelasting, maar ook doordat er verkalkingen in de pezen optreden. Zo nemen de pezen meer ruimte in en worden dan ook eerder ingeklemd. Soms is hier ook de bicepspees bij betrokken (bicepstendinopathie).
 • Botuitsteeksels onder het schouderdak
  Soms kan de vorm van het schouderdak veranderen als gevolg van slijtageprocessen in de schoudergordel. Er kan extra bot gevormd worden wat de ruimte onder het schouderdak kleiner maakt en structuren gaat irriteren.
 • Peesscheur van de pezen rondom de schouder
  Peesscheuren kunnen ontstaan door een chronische irritatie en slijtage van de pezen, door een ongeval of plotselinge zware belasting.

Klachten bij schouderinklemming

De pijn bij een schouderinklemming zit vaak onder het schouderdak. De pijn kan uitstralen naar de zij- en voorkant van de bovenarm. De klachten nemen vaak toe bij het heffen van de arm boven schouderhoogte, het reiken, plotselinge bewegingen en bij het liggen op de pijnlijke schouder. Uiteindelijk kan er een gevoel van krachtverlies en stijfheid ontstaan, waardoor dagelijkse handelingen belemmerd kunnen worden.

Onderzoek en diagnose

Onderzoek bij schouderinklemming

De diagnose kan gesteld worden door het stellen van specifieke vragen naar aanleiding van uw klacht, het uitvoeren van een uitgebreid lichamelijk onderzoek en, indien nodig, gericht aanvullend radiologisch onderzoek. Via Schouder Centrum Nijmegen kunt u zo nodig terecht voor röntgenonderzoek, echografie of een MRI.

Niet-operatieve behandeling

De niet-operatieve behandeling bij schouderinklemming

Voor de pijnklachten kan de arts tijdelijk pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen voorschrijven (NSAID’s). Daarnaast kan een injectie gegeven worden met snelwerkende pijnstillende en ontstekingsremmende middelen (corticosteroïden). De arts zal eerst navragen of dat bij u kan in verband met uw verdere gezondheid. Verder kan hij adviezen geven voor de belasting van de schouder.

Bij de niet-operatieve behandeling kunnen verschillende fysiotherapeutische verrichtingen worden toegepast, afhankelijk van uw persoonlijke klachten en oorzaken.

 • Informeren en advisere.
  Door te weten hoe de schouder functioneert in een normale situatie, krijgt u ook meer inzicht in wat er mis is als er sprake is van SAPS. Hierdoor kunt u beter inschatten wat u zelf kunt doen of laten om te kunnen herstellen.
 • Houdingsinstructie
  Een actieve houding bepaalt mede de stand van uw schouderblad op uw rug en is van belang om de schouderspieren goed te laten aanspannen en ontspannen.
 • Oefentherapie
  Oefentherapie richt zich op een verbeterde samenwerking tussen de verschillende spieren van de schouder en romp. Sommige spieren rondom de schoudergordel werken te hard en zijn te gespannen, anderen werken niet hard genoeg. Deze balans dient hersteld te worden voor een goede schouderfunctie.  Dit vraagt om specifieke oefeningen die geïnstrueerd en gecontroleerd dienen te worden.
 • Mobilisatie van gewrichten en spieren
  Sommige spieren kunnen verkort zijn, sommige gewrichten kunnen te stijf zijn. Dit kan een goede schouderfunctie in de weg staan. Hier dient dus aandacht aan te worden besteed in het behandelplan. Ook wordt er gekeken naar de mobiliteit van de omliggende gewrichten en spieren van de o.a. de nek, rug en het sleutelbeen. Bij mensen die naast schouderklachten ook nekklachten hebben, is manuele therapie in combinatie met oefentherapie effectiever dan oefentherapie alleen.

Binnen het Schouder Centrum Nijmegen vindt de behandeling 1-op-1 plaats.

Operatieve behandeling

Operatieve behandeling bij schouderinklemming

Verwijderen deel schouderdakAls een niet-operatieve behandeling onvoldoende heeft geholpen, kan de orthopedisch chirurg een operatie verrichten om de ruimte onder het schouderdak te vergroten. Daarbij wordt een deel van de slijmbeurs verwijderd, een stukje van de onderrand van het schouderdak afgeschaafd en zo nodig botuitsteeksels bij het sleutelbeengewricht (AC gewricht) verwijderd. Als er duidelijke verkalkingen in de pezen zichtbaar zijn, dan kunnen die soms ook worden verwijderd.
Biceps tenotomie

Als ook de pees van de bicepsspier erg geïrriteerd is (biceps tendinopathie) kan het geïrriteerde deel uit het gewricht worden verwijderd tijdens dezelfde ingreep (bicepstenotomie). Dit kan via een kijkoperatie of via een enkele snee.

Voor het herstel na de operatie kunt u terecht bij een van de gespecialiseerde fysiotherapeuten van het Schouder Centrum Nijmegen. Zij zullen in nauwe samenwerking met de orthopedisch chirurgen een individueel behandelplan opstellen om ervoor te zorgen dat u uw schouder weer optimaal kunt gebruiken.

Complicaties

Helaas bestaat er bij elke operatie een kans op het ontstaan van complicaties, ook al is die erg klein. Uw orthopedisch chirurg zal dit vooraf uitvoerig met u bespreken. Bij operatieve ingrepen zult u ook foldermateriaal mee naar huis krijgen, zodat u thuis alles nog eens rustig kunt doornemen.

Een specifieke complicatie voor schouderoperaties is het verstijven van het schouderkapsel (frozen shoulder). Gelukkig komt dit zelden voor. Uw fysiotherapeut zal het kapsel dan weer soepel moeten krijgen. Een enkele keer is er een tweede ingreep nodig om het kapsel los te krijgen.