Wat is sportfysiotherapie?

Sportfysiotherapie is bedoeld voor mensen die een blessure hebben opgelopen tijdens of als gevolg van sporten. Sportfysiotherapie is er ook voor mensen die op een andere manier een blessure hebben opgelopen waardoor ze niet in staat zijn hun sport te beoefenen.

Met welke klachten/vragen kunt u bij de sportfysiotherapeut terecht?

Klachten en pijn aan spieren, banden of gewrichten
Revalidatie na sportblessures of operatie
Klachten of beperkingen waardoor u niet kunt sporten
Blessurepreventie; voorkomen van herhaling van een sportblessure
Advies in uw sport keuze (beste aanpak,materiaal, kleding en schoeisel)
Sportmedische begeleiding van trainingsprogramma’s voor prestatie-verbetering

De eerste afspraak
Bij de sportfysiotherapeut kunt u zonder verwijzing van arts of huisarts terecht. Tijdens de eerste afspraak vind er een screening plaats en wordt er een analyse van uw sport en blessure gemaakt.

Waarom de sportfysiotherapeut ?

Een sportfysiotherapeut heeft een aanvullende opleiding van 3 jaar gevolgd. Een sportfysiotherapeut begrijpt wat er tijdens sporten gebeurd en hoe u geblesseerd kan raken en zal u hier uitleg over geven en de behandeling op afstemmen.

De behandeling
Het behandelplan en revalidatieschema zullen afgestemd worden op uw sport rekening houdend met uw blessure. De actieve benadering zal erop gericht zijn zoveel mogelijk conditie en spierkracht te verbeteren voor een optimaal herstel. De behandeling kan ondersteund worden door tape, braces of algemene fysiotherapeutische behandelingen.

Sport hervatting

Wanneer u weer in staat bent uw sport te hervatten zal dit gebeuren onder begeleiding van uw sportfysiotherapeut eventueel in overleg met uw trainer.

Kleding
Tijdens de behandeling kunt u het beste sportkleding of makkelijk zittende kleding dragen, waarin u zich goed kunt bewegen. Ook worden stevige (sport)schoenen aangeraden.

Wat wordt van u verwacht?
Het resultaat van de behandeling is het grootst wanneer u zich volledig inzet. Om het bereikte niveau te behalen, is het belangrijk dat u zich houd aan het advies en de opgegeven oefeningen van de fysiotherapeut.

Aanmelding en kosten
De vergoeding van uw zorgverzekeraar wordt bepaald door de dekking van uw verzekering. Voor meer informatie kunt u ten allen tijde contact opnemen met uw fysiotherapeut of zorgverzekeraar.