COVID
- Home
- /
- Klachten en specialisaties
- /
- COVID
Fysiotherapie bij Long Covid
Heb je corona gehad en is je spierkracht erg verzwakt of heb je langdurige coronaklachten als kortademigheid en vermoeidheid? Binnen fysiotherapie ‘De Hampoort’ kunnen we je hierbij helpen.
Vaak is een lange periode meerdere keren per week fysiotherapie nodig voor het verbeteren van de afgenomen conditie, fitheid en spierkracht door corona. Een fysiotherapeut kan beoordelen welke fysieke problemen en mogelijkheden er zijn. Een fysiotherapeut kan helpen als je vooral lichamelijke corona symptomen hebt, zoals verminderde spierkracht, je minder kunnen inspannen en problemen met ademhaling. Als je ook psychologische of sociale problemen hebt, zoals angst, dan ben je meer geholpen met revalidatie waarbij verschillende hulpverleners samenwerken.
Vanuit fysiotherapie ‘De Hampoort’ zijn er korte lijntjes tussen de artsen, specialisten, ergotherapeuten en diëtisten. Dit om zo nodig de klachten multidisciplinair aan te kunnen vliegen.
Longfysiotherapeut
Binnen Fysiotherapie ‘De Hampoort’ zijn zowel Lotte als Nicky gekwalificeerd longfysiotherapeut en hebben uitgebreide kennis over de verschillende klachten die covid kunnen geven. Na een grondige intake kunnen ze goed inschatten waar je het best mee bent geholpen en welke wegen je daarvoor kunt volgen. Ze kunnen je bijvoorbeeld naast het fysiotherapeutisch traject terugverwijzen naar de longarts, huisarts of doorverwijzen naar een diëtist, logopedist, ergotherapeut en psycholoog.
Goed om te weten
- In het begin gaat de aandacht naar dagelijkse activiteiten (ook wel genoemd als ADL), de dagelijks terugkerende dingen die je moet doen om zelfstandig te kunnen leven. Denk aan opstaan uit bed, weer leren lopen en traplopen.
- Een juiste verdeling van je energie is zeker in de beginfase erg belangrijk. Ben je erg verzwakt, forceer dan niet. De therapeut zal je begeleiden in hoe vaak, hoe lang en hoe veel je kunt inspannen. Meer is niet altijd beter.
- Wanneer je longfysiotherapeut vindt dat je er klaar voor bent, dan ga je intensiever trainen om weer kracht en spiermassa op te bouwen
Vergoeding
Door de uitbreiding van het basispakket per 18 juli 2020 kunnen coronapatiënten met langdurige klachten minimaal zes maanden lang gebruik maken van paramedische zorg, namelijk:
- Fysiotherapie- en oefentherapie: maximaal 50 behandelingen
- Ergotherapie: maximaal acht behandeluren (bovenop de bestaande 10 uur ). De bestaande 10 uur uit de basisverzekering mogen echter NIET gebruikt worden voor het herstel van COVID 19, maar wel voor andere aandoening/ indicaties.
- Dieetadvies: maximaal 7 uur advies (bovenop de bestaande 3 uur) Ook hier geldt dat de bestaande 3 uur dieetadvisering NIET gebruikt mogen worden voor herstel na COVID, maar wel voor andere indicaties, zoals bijv. diabetes.
Er is geen overheveling mogelijk van de aanspraak van de ene paramedische discipline naar een van de andere paramedische disciplines. Je kunt dus niet uren ergotherapie “inzetten” als je fysiotherapie tekort komt.
De nodige behandelingen worden vooralsnog direct vergoed via de basisverzekering van de patiënt. Het enige dat de verzekerde zelf moet betalen, is het eigen risico van zijn/haar zorgverzekering. Die bedraagt (wanneer je deze niet zelf hebt aangepast) 385 euro in 2021.
Wie komt hiervoor in aanmerking?
Alle coronapatiënten die op een reguliere ziekenhuisafdeling hebben gelegen of thuis (ernstig) ziek zijn geweest komen in aanmerking voor ruimere dekking vanuit de basisverzekering waartoe de overheid in juli heeft besloten. Voor IC-patiënten is er indien nodig ook een revalidatietraject (in het ziekenhuis of in een gespecialiseerd revalidatiecentrum) mogelijk. Dit wordt ook wordt gedekt door de basisverzekering. Uiteraard is hiervoor wel een verwijzing van de arts nodig.
Bij coronaherstelzorg is het een voorwaarde dat er door een huisarts of een andere arts, zoals een longarts, een COVID-19 besmetting is vastgesteld óf een sterke verdenking daarvan. De zorg is alleen bedoeld voor mensen die langdurig coronaklachten ondervinden, zoals vermoeidheid of benauwdheid.
De eerste behandeling paramedische zorg voor mensen met Long Covid moet bovendien binnen één maand na verwijzing plaatsvinden en duurt maximaal een half jaar. Dit kan eventueel met een half jaar verlengd worden op verwijzing van een medisch specialist.
“Aan het eind van de eerste periode van 6 maanden kan bij uitzondering en op goed gedocumenteerde indicatie van de medisch specialist of huisarts, die de diagnose heeft gesteld, een beroep worden gedaan op een tweede behandeltermijn van maximaal 6 maanden. Als er sprake is van blijvende longschade of fysieke schade waarvoor paramedische interventie zinvol wordt geacht. Per 1 juli 2021 mag ook de huisarts mag (naast de medisch specialist) bij verdenking van specifieke lange termijn schade de verwijzing doen voor een tweede behandeltermijn. “
Meer weten?
Zou u graag meer informatie ontvangen over het laten behandelen, verminderen en voorkomen van uw lichamelijke klachten? Neem dan nu geheel vrijblijvend contact met ons op.