Fysiotherapeuten met verschillende aandachtsgebieden

Specialiseren

De fysiotherapeut heeft een vierjarige HBO-opleiding gevolgd om specialist te worden op het gebied van bewegen. Tijdens deze opleiding wordt uitgebreid aandacht besteed aan onder andere de anatomie van het menselijk lichaam, het lichamelijk onderzoek en verschillende behandelmethodes. Alles staat in het teken van het zo goed mogelijk helpen van de patiënt.

Een fysiotherapeut kan zich verder specialiseren. Er wordt dan nog een aanvullende opleiding of cursus gevolgd. Er zijn verschillende 3 tot 4-jarige opleidingen die de fysiotherapeut specialist maakt voor een bepaalde groep van patiënten. Alle opleidingen zijn op master niveau. Dit wil zeggen dat je kritisch en op wetenschappelijk niveau leert denken. Je kunt je bijvoorbeeld specialiseren om kinderen, ouderen of bekkenbodemklachten te behandelen. De master opleidingen behandelen dan ook zeer verschillende stof en maakt de fysiotherapeut een specialist op dat specifieke gebied.

Om zich nog meer te verdiepen in een bepaalde lichaamsregio of specifiek ziektebeeld of behandelmethode volgen fysiotherapeuten vaak meerdere kortere cursussen. Dit is iets anders dan een master opleiding.